Summerschool

Bijna iedere zomer organiseert Geloofsverdediging.nl een 5-daagse summerschool over geloofsverdediging voor studenten en schoolverlaters (havo en vwo). Op deze cursus worden lessen gegeven door diverse goed gekwalificeerde docenten. Zie onderaan deze pagina het voorlopige rooster voor de summerschool in 2020.

De cursus is speciaal ontworpen om christelijke studenten te helpen om te gaan met vragen waar zij binnen hun opleiding of in contact met andere studenten tegenaan kunnen lopen, zoals de relatie tussen geloof en wetenschap of de Bijbelse visie op homoseksualiteit. Het is ieder jaar weer een zeer leerzame en ook hartstikke gezellige ervaring.

Bent u inmiddels de studentenleeftijd gepasseerd, maar toch geïnteresseerd in een cursus over geloofsverdediging? Goed nieuws! We organiseren ook jaarlijks een cursusweekend voor alle leeftijden.

Algemene informatie

Doelgroep: jongeren en studenten van ongeveer 17 t/m 25 jaar
Inschrijven: klik hier om je aan te melden
Kosten: €175,- (Overnachtingen en maaltijden zijn bij de prijs inbegrepen.)
Datum: 13 t/m 17 juli 2020
Locatie: Haarle (nabij Deventer)

Programma (onder voorbehoud)

Maandag
– Introductie apologetiek. Wat is het nut van apologetiek? Is het wel Bijbels om te argumenteren voor het geloof? Betekent ‘geloof’ niet juist dat er geen argumenten voor zijn?
– Argumentatieleer. Hoe zitten argumenten in elkaar? Hoe kun je drogredenen ontzenuwen en zelf sterke argumenten formuleren? We zullen oefenen met het weerleggen van veelgebruikte argumenten tegen het christelijk geloof.
– De betrouwbaarheid van het Oude Testament. Hoe is het OT tot stand gekomen? Ondersteunt of ondermijnt het archeologische bewijsmateriaal de algemene lijn van de geschiedenis zoals die in het OT geschetst wordt?

Dinsdag
– Filosofische argumenten. Wat zijn de voornaamste filosofische argumenten voor het bestaan van God, en hoe sterk staan die? We behandelen onder meer het kosmologisch en teleologisch argument.
– De betrouwbaarheid van het Nieuwe Testament. Wat weten we over het auteurschap en de datering van de boeken van het NT? Geven de Evangeliën een eerlijk en betrouwbaar verslag van het leven van Jezus, of staan ze vol overdrijvingen en onwaarheden?

Woensdag
– Probleem van het kwaad. Als God zowel goed als almachtig is, waarom is er dan zoveel lijden in de wereld?
– Opstanding. De opstanding van Jezus vormt de kern van het christelijke geloof. Kan dit op historische gronden onderbouwd worden?

Donderdag
– Islam. Wat zijn de belangrijkste overeenkomsten en verschillen tussen het christendom en de islam? Wat zijn de voornaamste argumenten? Hoe kun je een goed gesprek voeren over geloof met een moslim?
– Homoseksualiteit. Wat moet je hier als christen van denken? Wat zegt de Bijbel erover? Hoe kun je hier op een Bijbelse maar toch liefdevolle manier over praten met mensen die hier vragen over stellen?

Vrijdag
– De canon. Hoe is de Bijbel ontstaan? Is het echt Gods Woord? Hoe weten we de dat juiste boeken erin zijn opgenomen? En staat de Bijbel niet vol contradicties?
– Wetenschap en geloof. Staan die twee niet al eeuwenlang op voet van oorlog? Of gaan ze juist hand in hand? Hoe kun je als christen wetenschap bedrijven?
– Schepping en evolutie. Hoe sterk staat de evolutionistische verklaring voor ons bestaan? Zijn de eerste hoofdstukken van Genesis wetenschappelijk verdedigbaar? Hoe moeten we de tekst interpreteren?

Share