Summerschool geloofsverdediging

Bijna iedere zomer organiseert Geloofsverdediging.nl een 5-daagse summerschool over geloofsverdediging voor studenten. Op deze cursus worden lessen gegeven door diverse goed gekwalificeerde docenten. Zie onderaan deze pagina het (voorlopige) rooster voor de summerschool in 2024.

De cursus is speciaal ontworpen om christelijke studenten te helpen om te gaan met vragen waar zij binnen hun opleiding of in contact met andere studenten tegenaan kunnen lopen, zoals de relatie tussen geloof en wetenschap of vraagstukken over LGBTQIA+. Het is ieder jaar weer een zeer leerzame en ook hartstikke gezellige ervaring.

Algemene informatie

Doelgroep: jongeren en studenten van ongeveer 17 t/m 25 jaar
Inschrijven: klik hier om je aan te melden
Kosten: €150,- (Overnachtingen en maaltijden zijn bij de prijs inbegrepen.)
Datum: 15 t/m 19 juli 2024
Locatie: Haarle (nabij Deventer)

Programma

Maandag
– Intellectuele weerbaarheid. In gesprekken met vrienden, op social media, zelfs in de collegezaal – overal kun je geconfronteerd worden met meningen die op gespannen voet staan met je geloof. Vaak in de vorm van oppervlakkige memes of reels, maar soms ook in de vorm van doordachte argumenten. Hoe reageer je? Moet je überhaupt reageren? Hier leer je argumenten te analyseren en effectief aan de kaak te stellen.
– Wetenschap en geloof. Is er een fundamenteel conflict tussen die twee? Heeft de kerk wetenschappers vervolgd? Kun je oprecht gelovig zijn én wetenschapper?

Dinsdag
– Schepping en evolutie. Hoe sterk staat de evolutionistische verklaring voor ons bestaan? Zijn de eerste hoofdstukken van Genesis wetenschappelijk verdedigbaar? Hoe moeten we de tekst interpreteren?
– Zondvloedgeologie. Genesis vertelt over de grootste natuurramp van de geschiedenis: de zondvloed. Maar is het echt gebeurd? Een geoloog bespreekt de sporen die deze overstroming heeft nagelaten.

Woensdag
– Christen-zijn in deze maatschappij. In de eerste eeuwen vormden christenen een (vaak vervolgde) minderheid. Welke actuele lessen kunnen wij trekken uit de ervaringen van de vroege kerk?
– Het probleem van het kwaad. Als God algoed en almachtig is, waarom is er dan kwaad in de wereld?

Donderdag
– Jezus, de Messias. De apostelen hadden twee hoofdargumenten voor het evangelie: de opstanding van Jezus en de Messiaanse profetieën die Jezus vervulde. Deze ochtend staan we uitgebreid stil bij hoe het Oude Testament op Jezus wijst.
– In gesprek over homoseksualiteit. Wat moet je hier als christen van denken? Hoe  kun je op een liefdevolle manier praten over zo’n gevoelig onderwerp?

Vrijdag
– De historische Jezus. Wat weten we over Jezus uit Nazareth als historisch persoon? Geven de Evangeliën een eerlijk en betrouwbaar verslag van zijn leven, of staan ze vol overdrijvingen en onwaarheden? Wat zeggen buiten-Bijbelse bronnen over Jezus?
– Ontstaan, samenstelling en gezag van de Bijbel. Hoe is de Bijbel ontstaan? Is het echt Gods Woord? Wie heeft eigenlijk bepaald welke boeken in de Bijbel werden opgenomen? En staat de Bijbel niet vol contradicties?

Share